Garibaldi Salad / Ensalada Garibaldi






One of my absolute favorite salads.  I called it Garibaldi Salad because that’s where I first had it…at Garibaldi’s in Oakland.  I loved it so much, I went home and tried to make it.  This is how I make it.

1 cup walnuts, chopped
2-3 tablespoons honey
2 ripe pears, sliced
1 cup gorgonzola cheese, crumbled
Mixed greens
Olive oil
Salt, to taste

1.       Place chopped walnuts in a pan on medium heat and “toast” until lightly browned…be careful not to let them burn.  Add the honey and continue to cook for 1 minute at most.  Transfer to a large plate and spread the walnuts out so they are not touching (so they don’t stick). 

2.      Slice the pears thinly, set aside.

3.      Place mixed greens in a large bowl, add olive oil and toss.  This is your dressing, use just enough to give the leaves a nice shine.  Add salt to taste.

4.      Place mixed greens on each plate, ¼ cup of the honeyed walnuts, half a pear, and ¼ cup of the gorgonzola cheese.  If you want, mix it all together and serve like I did in the second picture.

5.      Be sure to get a little of each ingredient in each biteful….yummm….


Una de mis ensaladas favoritas!  Le puse Ensalada Garibaldi porque es el nombre del restaurante donde la probé por primera vez.  Me gusto tanto que me fui a la casa y me puse a hacerla.  Aquí esta como la hago:

1 taza de nueces, en pedazos grandes
2-3 cucharadas de miel
2 peras, maduras
1 taza de queso gorgonzola, desboronado
Lechugas mixtas
Aceite de olivo
Sal, al gusto

1.       Tostar las nueces en un sartén sobre calor mediano hasta que estén tostadas…cuidado que no se quemen.  Agrega la miel y sigue cocinando por 1 minuto, a lo mucho.  Vacíalas a un plato grande y ten cuidado que no se toquen las nueces (para que no se peguen).

2.      Rebana las peras, ponlas a un lado.

3.      Pon las lechugas mixtas en un bol grande y rociar con aceite de olivo.  Este es tu aderezo, usa solo suficiente para darles un brillo bonito a la lechuga.  Rociar con sal, al gusto.

4.      Separa la lechuga en cuatro platos y a cada plato ponle ¼ de las nueces enmeladas, media pera rebanada y ¼ del queso gorgonzola.  Si prefieres, junta todo y sírvele a cada quien como esta en la segunda foto.

5.       Pon un poco de cada cosa en cada bocado….mmmm….

Comments

Popular Posts